Ορμώμενος από την σύλληψη των φιλάθλων της ΑΕΚ, οι οποίοι άναψαν καπνογόνα από την ταράτσα σπιτιού όπου και παρακολουθούσαν τον αγώνα μεταξύ των ομάδων Λάμιας-ΑΕΚ -και πρέπει να σημειώσω ότι δεν έγινε κανένα επεισόδιο- αναρωτιέμαι τι νόμοι υπάρχουν, ποιά δικαιοσύνη, τι θέλουν να αποδείξουν οι προύχοντες- γιατί περί τέτοιων πρόκειται- προσπαθούν να αποδείξουν την δύναμη τους και αντίστοιχα τις αντοχές των Ελλήνων;
Τελικά οι συλληφθέντες αθωώθηκαν με το σκεπτικό της άγνοιας νόμου και όχι για το πρόσφατα νομοθετημένο αδίκημα περί γηπεδικής βίας. Δηλαδή ο ίδιος ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος. Αναφέρεται σε γηπεδική βία και περιλαμβάνει τον περιβάλλοντα χώρο, άρα η οικία είναι χώρος γηπέδου ή το άβατο της οικίας θεωρείται κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνουμε εμείς οι απλοί πολίτες;
Σύμφωνα με το σκεπτικό της σύλληψής των φιλάθλων της ΑΕΚ, «περιβάλλων χώρος» μπορεί να ορισθεί και το καρναβάλι της Πάτρας, οπού ανάβονται καπνογόνα και ακούγονται διάφορα, άρα αν φωνάξει κάποιος ένα σύνθημα για μία ομάδα στην παρέλαση θα μπορούσε να συλληφθεί. Ή ακόμα και ένας γάμος όπου παίζεται ύμνος μίας ομάδας και ανάβονται καπνογόνα, θα μπορούσε να θεωρηθεί εκ του νόμου «περιβάλλον χώρος» και αιτία να συλλάβουν την νύφη, τον γαμπρό και τους καλεσμένους…
Παράλληλα με αυτό το περιστατικό, στη δίκη που διενεργείται ταυτόχρονα για την πολύκροτη κακοποίηση της 12/χρονης στον Κολωνό, με αφορμή την πρόταση μιας εισαγγελέως, τείνει να μετατραπεί το κακούργημα του βιασμού και της μαστροπείας εναντίον της ανήλικης, σε μία ιστορία «αγάπης» όπως την εποχή του μεσαίωνα από τους τροβαδούρους του ανεκπλήρωτου έρωτα…
Και τα δύο περιστατικά έρχονται να αποδείξουν για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα οι νόμοι που υπάρχουν δεν είναι καν νόμοι ούτε διασφαλίζουν ισότητα των πολιτών απέναντι στους νόμους της πολιτείας.
Και για να φθάσουμε σε ένα συμπέρασμα τελικά, τι σημαίνει “πολίτης” για το καθεστώς που κυβέρνα την Ελλάδα; Υφίσταται ο ορός «πολίτης» η έχει εκλείψει παντελώς;
Μήπως δεν υπάρχουμε καθόλου ως πολίτες αλλά μόνο ως υπήκοοι (υπάκουοι);
Διότι η έννοια «πολίτης» συνθέτει και δημιουργεί την ολότητα της πολιτείας από όπου απορρέουν οι νόμοι που είναι για το δίκαιο της πολιτείας. Η πολιτεία έχει ασύμμετρους πολίτες, μοναδικούς, διαφορετικούς που όλοι μαζί συνθέτουν το αρμονικό δημιουργικό σύνολο που δημιουργεί την συμμετρία της ολότητας της ισοπολιτείας.
Η ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι η σχέση ισότητας μεταξύ των πολιτών σε μία πολιτεία. Άρα ο νόμος ισχύει για όλους και πρέπει να είναι συγκεκριμένος σε αυτά που ορίζει, ως εκ τούτου δεν μπορεί να αφήνεται στην διακριτική ερμηνεία του κάθε δικαστή.
Αλέξανδρος Μυλωνάς