του Αλέξανδρου Μυλωνά
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) στις 19/10/2023 δήλωσε δια στόματος του διευθύνων συμβούλου της Μαρκ Μπέλιγχαμ ότι θα επανεξετάσει το εάν θα φωτίσει την αψίδα του Γουέμπλεϊ με γαλανόλευκα χρώματα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ, μετά από κριτική που δέχθηκε επειδή δεν το έπραξε την περασμένη εβδομάδα.
Το Γουέμπλεϊ, η έδρα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας, είχε στο παρελθόν φωτίσει την εμβληματική του αψίδα με τα χρώματα της Ουκρανίας, της Τουρκίας και άλλων χωρών σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Ωστόσο, δεν το έκανε για το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ενόψει των αγώνων της Αγγλίας με την Αυστραλία και την Ιταλία. Η απόφαση αυτή επικρίθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και από τον πρόεδρο της ισραηλινής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Μοσέ Ζουάρες.
Δηλώσεις μεταμέλειας…
Ο Μπέλιγχαμ είπε ότι η ομοσπονδία εξέφρασε αμέσως στην ισραηλινή ομοσπονδία τον αποτροπιασμό της για τις επιθέσεις και είχε ζητήσει καθοδήγηση από ειδικούς προτού αποφασίσει να φορέσει μαύρα περιβραχιόνια και να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στους αγώνες: «Το τελευταίο πράγμα που θέλαμε να κάνουμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση ήταν να επιδεινώσουμε το κακό. Δεν ζητάμε από όλους να συμφωνήσουν με την απόφασή μας», δήλωσε ο Μπέλιγχαμ στο αθλητικό επιχειρηματικό συνέδριο Leaders στο Λονδίνο.
«Καταλαβαίνουμε ότι η δύναμη του ποδοσφαίρου σημαίνει ότι θα είναι πάντα στο επίκεντρο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε. Τέλος, αυτή η εβδομάδα μας έκανε να αναρωτηθούμε αν πρέπει να ανάψουμε την αψίδα και πότε, και θα το αναθεωρήσουμε τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε.
Αξίζει να προσέξουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Αγγλικής ομοσπονδίας εξέφρασε τις απόψεις του σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο του Λονδίνου {Leaders} και είπε ξεκάθαρα πως πρέπει να σταθμίσουν τις επιλογές τους και μετά να αποφασίσουν… Αναρωτιέμαι τι «επιλογές» για απόφαση εννοεί σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ; Μήπως οικονομική απόφαση;
Οι επόμενοι αγώνες της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ θα είναι όταν η εθνική ανδρών αντιμετωπίσει τη Μάλτα στις 17 Νοεμβρίου πριν η εθνική γυναικών αναμετρηθεί με την Ολλανδία την 1η Δεκεμβρίου.
Ο αθλητισμός ως μέσο προπαγάνδας
Αντιλαμβανόμαστε όλοι από την παραδοχή του διευθύνοντος συμβούλου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας Μαρκ Μπέλιγχαμ πόσο μεγάλη δύναμη επιρροής έχουν τα αθλητικά γεγονότα στις κοινωνίες των ανθρώπων και πως μπορούν να επηρεάσουν αλλά και να διαμορφώσουν επιλεκτικά στάσεις και συνειδήσεις. Έχουμε δει στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις όπως τον αποκλεισμό της Σοβιετικής Ένωσης από τους ολυμπιακούς αγώνες του 1980 με αφορμή την εισβολή στο Αφγανιστάν, ενώ η Αμερική για τον ίδιο λόγο δεν είχε κυρώσεις.
Το ίδιο βλέπουμε και σήμερα με την Ρωσία να δέχεται κυρώσεις ο αθλητισμός της , ενώ διακρίνουμε υπερβολική ευαισθησία προς το Ισραήλ.
Και αναρωτιέμαι: Πού οδεύουν οι κοινωνίες μας αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον αθλητισμό ως καθεστωτική προπαγάνδα παίρνοντας θέση υπέρ του ενός ή του άλλου εμπολέμου μακριά και μακρύτερα από την έννοια του αληθινού αθλητικού πνεύματος;
Διότι γνωρίζουμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα οι αθλητικοί αγώνες ήταν μια χρονική περίοδος κατάπαυσης εχθροπραξιών και επαναπροσέγγισης των αντιπάλων στρατοπέδων.