Το «σχέδιο Αγαπηδάκη» για τον Προσωπικό Ιατρό, προσβάλει την υγεία και την  νοημοσύνη μας

Ένα νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Υγεία και τον Προσωπικό Ιατρό ανακοινώθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων από σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο.

Με το σχέδιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να «βουλώσει» τις τεράστιες τρύπες της Πρωτοβάθμιας Υγείας για να ξεκινήσει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των ασθενών με την άμεση εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ).

Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την κυβέρνηση υπολογίζεται να λειτουργήσει ως “κόφτης”, ως εμπόδιο στην είσοδο των ασθενών προς την- υπό διάλυση- Δευτεροβάθμια Υγεία που είναι τα Δημόσια Νοσοκομεία και το Ε.Σ.Υ. Αυτά που εδώ και χρόνια, σειρά κομματικών κυβερνήσεων, τα υποβαθμίζουν και τα υποχρηματοδοτούν συστηματικά. Ως μνημονική υποχρέωση που προβλέπει για την υγεία μόνο περικοπή δαπανών, βλέπουμε τα δημόσια νοσοκομεία να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, να συγχωνεύονται, χωρίς επάρκεια ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να μην απολαμβάνουν οι Έλληνες δωρεάν δημόσια υγεία.

Το σχέδιο που ανακοίνωσε η Αγαπηδάκη περιλαμβάνει μετατροπή των αγροτικών ιατρών – χωρίς ειδίκευση και εμπειρία- σε προσωπικούς ιατρούς, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί παθολόγοι και ιατροί με ειδικότητες γενικής ιατρικής που απαιτούνται για να γίνουν προσωπικοί γιατροί.

Για τον ίδιο λόγο και επειδή δεν τους φτάνουν οι ανειδίκευτοι αγροτικοί ιατροί για να τους “βαφτίσουν” παθολόγους, σχεδιάζουν να καλύψουν τις θέσεις με παθολόγους που έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Και επειδή κανένας από αυτούς δεν θα επέστρεφε στην Ελλάδα των μνημονικών μισθών πείνας, η μνημονιακή κυβέρνηση ξαφνικά βρήκε χρήματα και τους υπόσχεται έως και 150.000 ευρώ ετησίως για να επιστρέψουν στην Ελλάδα! Αυτό θα ισχύσει αποκλειστικά για τους ιατρούς που θα επιστρέψουν από Κύπρο και Αγγλία!

Οι υπόλοιποι ιατροί που ως «κορόιδα» έμειναν στην Ελλάδα και στελεχώνουν το σάπιο Σύστημα Υγείας των συνεχόμενων απλήρωτων εφημεριών θα παραμείνουν στα 45.000 μεικτά ετησίως

Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτό το απροκάλυπτα γελοίο, πρόχειρο και άδικο σχέδιο Νόμου αντέδρασαν όλοι οι Σύλλογοι Ιατρών στην Ελλάδα ζητώντας από την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Ωστόσο, τόσο οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ιατρών όσο και οι ιατρικοί τους Σύλλογοι κινούνται εδώ και χρόνια ως ουραγοί των μνημονικών κομματικών κυβερνήσεων, προτείνοντας απλά βελτιώσεις ενός ΑΔΙΚΟΥ συστήματος Υγείας που δεν προάγει την υγεία των πολιτών.

Οι ιατροί στην Ελλάδα, όπως όλοι μας, είναι όμηροι των μνημονίων, σε μια χωρα που οι ισολογισμοί της κάθε χρόνο ξεπερνούν το 1 ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, γεγονός που θα έπρεπε να τους απασχολήσει σοβαρά ως πολίτες, αντί να ζητούν ως επαίτες από τις κομματικές διοικήσεις που διαχειρίζονται μόνο χρέος.

 Η χώρα μας χρειάζεται ένα ολικό σχέδιο ανάπτυξης του τομέα της Υγείας. Ολική Υγεία που να παρέχεται δωρεάν στους πολίτες και να βασίζεται σε αξίες και αρχές της φυσιολογίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, μακριά από ομηρίες και συμφέροντα εταιριών και “δανειστών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *