1.000.000 «εγκλωβισμένα» ακίνητα στα χαρτοφυλάκια τραπεζών/servicers κρατούν ψηλά το κόστος στέγασης στην Ελλάδα

Οι Τράπεζες χειραγωγούν το υψηλό κόστος στέγασης στην Ελλάδα κρατώντας εγκλωβισμένα στα χαρτοφυλάκιά τους 1.000.000 ακίνητα που τους βοήθησαν όλες οι κομματικές κυβερνήσεις να αρπάξουν από τους Έλληνες ιδιοκτήτες.

Από τα στοιχεία του euronews σε άρθρο με τίτλο: “Το ελληνικό παράδοξο: Χιλιάδες «εγκλωβισμένα» ακίνητα κρατούν ψηλά το κόστος στέγασης”, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εγκλωβισμένων ακινήτων: ακίνητα που ενώ υπάρχουν στα χαρτιά, δεν διατίθενται στην αγορά, ανήκουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των servicers αυτών.

Συνολικά εκτιμάται ότι πρόκειται για 700.000-1.000.000 ακίνητα, των οποίων ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά διατίθεται ήδη στην αγορά, ενώ “παράγοντες της αγοράς”- όπως αναφέρει το άρθρο- εκτιμούν ότι τα επόμενα δύο χρόνια ένα πολύ μικρό ποσοστό κοντά στο 20% από αυτά τα ακίνητα ελπίζουν ότι θα “καθαρίσουν” και θα προστεθούν στην προσφορά.

Το ελληνικο κομματικο κράτος που λειτουργεί μόνο εναντίον των πολιτών, φρόντισε να περάσει η διαχείριση της περιουσίας των Ελλήνων στις τράπεζες. Η Ολομέλεια του Άρειου Πάγου άναψε το «πράσινο φως» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομά τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με γνωμοδότηση που είχε κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης δανείων του εξωτερικού, αλλά και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες (ως θυγατρικές) έχουν περιέλθει 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ. Πολλά από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα βγήκαν στο «σφυρί» με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας. Τα ενυπόθηκα αυτά ακίνητα ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν οικονομικά να καταβάλουν τις μηνιαίες δόσεις και οι δανειακές τους συμβάσεις και τα υποθηκευμένα ακίνητα έχουν πωληθεί στα funds. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, καθότι τα επιτόκια ολοένα και αυξάνονται μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να κινδυνεύουν να να «κοκκινίσουν».

Στο παράδοξο των εγκλωβισμένων ακινήτων που κρατούν υψηλό το κόστος της στέγασης στην Ελλάδα, συμμετέχουν επίσης:

  • εκατοντάδες χιλιάδες παλιά ακίνητα που απαιτούν ριζική ανακαίνιση για να χρησιμοποιηθούν. Το υψηλό κόστος ανακαίνισης/ ανακατασκευής/ τροποποίησης αποτρέπει την αξιοποίησή τους από τους ιδιοκτήτες, που τα κρατούν “κλειστά”. Ο ακριβής αριθμός αυτών των ακινήτων δεν είναι γνωστός.
  • Ακίνητα που είχαν διατεθεί για στέγαση αιτούντων άσυλο. Πρόκειται για πάνω από 3.000 διαμερίσματα σε όλη την χώρα, με το 60% να βρίσκεται στην Αττική.

Το κομματικό κράτος που λειτουργεί ως υπάλληλος των τραπεζών, αφού παρέδωσε με παράνομους νόμους τα πάντα στους τραπεζίτες, σήμερα δηλώνει αδυναμία παρέμβασης. Μα με νόμους και αποφάσεις δεν παραδώσανε την περιουσία των Ελλήνων στους τραπεζίτες; ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ! ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *