Οι απανωτές αυξήσεις στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος γεννούν οδυνηρές ανατιμήσεις στα τιμολόγια λιανικής, τη στιγμή που οι καταναλωτές συνεχίζουν να μη βγάζουν άκρη με τις ρήτρες αναπροσαρμογής που έχουν δεχθεί να πληρώνουν.
Πάρα τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών πως με την εισαγωγή του ηλεκτρικού στο χρηματιστήριο η τιμή του θα μειωνόταν λόγω ανταγωνισμού. Παρά τους ισχυρισμούς πως το χρηματιστήριο διαθέτει εργαλεία αντιστάθμισης κίνδυνου, το χονδρεμπορικο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη χωρά μας, ακολουθώντας τον χορό των υψηλότερων αυξήσεων που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη.
Η χονδρική τιμή διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και είναι εκείνη βάσει της οποίας αγοράζουν όλες οι εταιρείες παροχή για να πουλήσουν μετά στους καταναλωτές.
Πως φτάσαμε όμως στο σημείο ένα κοινωνικό αγαθό να εμπορευματοποιείται και μάλιστα να αποτελεί κερδοσκοπικό προϊόν στο χρηματιστήριο;
Όσο και αν φαντάζει απίθανο ήδη από το 2011 δρομολογήθηκε και νομοθετήθηκε η αισχροκερδής εμπορευματοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Για τον σκοπό αυτό διασπάστηκε η ΔΕΗ σε πολλά τμήματα μέσω δημιουργίας ανεξάρτητων άρχων προκείμενου να οργανωθεί η “αγορά” και να στελεχωθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Αρωγός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της μετατροπής του ηλεκτρικού ρεύματος από κοινωνικό αγαθό σε προϊόν αισχροκέρδειας αποτέλεσε ο νομός 4001/2011.
Το ηλεκτρικο ρεύμα πλέον έχασε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του και μιλάμε μονό για αγορές. Η απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος αφήνει την ηλεκτροδότηση της χωράς στα χέρια “παιχτών”, οι οποίοι καθορίζουν πλέον τις τιμές κατά συμφέρον.
Ο κύριος Πουλατσόγλου Ιωάννης, υποψήφιος βουλευτής με τον πολίτικο φορέα Ελλήνων Συνέλευσις στο νομό Κοζάνης , εξηγεί το πως διαχρονικά εκποιήθηκε η ΔΕΗ και πώς δημιουργήθηκε το χρηματιστήριο ενέργειας στην εκπομπή “Πολιτεία Πύλη Πολιτών”.