ΑΔΜΗΕ και Υπ. Περιβάλλοντος διασφαλίζουν εταιρίες Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων σε βάρος του Αιγαίου

Βλέποντας τις ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες παρουσιάζουν το Αιγαίο και τα άλλα πελάγη μας ως χώρο για την κατασκευή Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, είναι σαν να βιώνουμε έναν εφιάλτη! Τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΠΑ) είναι σύνολα πολλών ανεμογεννητριών μέσα στους θαλάσσιους χώρους με σκοπό να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω του ανέμου. Η κατασκευή και λειτουργία τους έχουν τεράστιο οικονομικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό κόστος.

Η κυβέρνηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους φορείς και τα όργανα του συνομολόγησε άτυπα μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης την βάρβαρη εισβολή στις θάλασσες μας, με κύριο στόχο το Αιγαίο.

Σε ειδική ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με θέμα την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, συμμετείχαν με τις ομιλίες τους, εκτός άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) Μ. Μανουσάκης, και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.

Η Ελλάδα “ανεμιστήρας” της Ευρώπης

Ο ΑΔΜΗΕ έχει διασφαλίσει τον αναγκαίο χώρο της τάξης των 2 GW για να ξεκινήσει η εθνικής σημασίας νέα αγορά των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα” είπε ο Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ ενώ τόνισε πως τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα είναι κρίσιμα στην ενεργειακή πολιτική, που “στόχος της είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας αντί εισαγωγέας ορυκτών καυσίμων που ήταν ιστορικά”.

Ο κ. Μανουσάκης μεταξύ άλλων, μίλησε για “Πράσινο Αιγαίο”, εννοώντας τα ΥΠΑ (Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα) και σημείωσε ότι η ανάπτυξη των ΥΠΑ στην Βόρεια Θάλασσα (ανατολικά του Ηνωμένου Βασιλείου) δεν αρκεί και είναι ζητούμενο – άραγε από ποιους ζητείται; – να παράγεται πράσινη ενέργεια με αποδοτικό τόπο και στον Νότο της Ευρώπης (στο Αιγαίο) για να μεταφέρεται προς τον Βορρά.

Βιάζονται να αδειοδοτήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους…

Στην ίδια γραμμή της “μεγάλης ευκαιρίας” που δίνεται στην χώρα να πρωταγωνιστήσει σε αυτού του τύπου την βιομηχανία, κινήθηκε στην ομιλία του και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και μάλιστα τονίζοντας ότι πρέπει να κινηθούν όλοι οι μηχανισμοί γρήγορα!

Για ποιον λόγο υπάρχει τόση βιασύνη; Την στιγμή κιόλας, που όπως ο ίδιος είπε, οι τιμές ενέργειας των ΥΠΑ δεν είναι σήμερα ανταγωνιστικές, αλλά πιθανολογεί ότι θα μειωθούν στα επόμενα χρόνια! Όπως τόνισε το πρόβλημα είναι το «περιβαλλοντικό κομμάτι», όπου αν καταφέρουν να το προσπεράσουν, θα έχουν έτοιμες τις άδειες που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσουν οι επενδυτές τις κατασκευές τους. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε την αισιοδοξία του πως αν πετύχουμε (!!!) μπορεί η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια σε αυτόν τον τομέα για πολλές δεκαετίες. Μοιάζει σαν μια κατάσταση «κορώνα – γράμματα» με βέβαιη όμως την καταστροφή της φύσης.

Οι επιπτώσεις

Η διαφύλαξη του Περιβάλλοντος είναι κάτι που επιδιώκουν να προσπεράσουν μπρος στα οικονομικά συμφέροντα (δεν υπάρχουν καν εθνικά συμφέροντα, όπως διακρίνουμε από τις ομιλίες τους).

Η φύση, όλα τα έμβια όντα και ο άνθρωπος θα πληγούν από τέτοιες κινήσεις και τερατώδη έργα. Αλλοίωση του τοπίου και δη της θάλασσας, διατάραξη θαλάσσιας ζωής με απροσμέτρητες εκπομπές θορύβου, πρόκληση προβλημάτων στην ναυσιπλοΐα, στα ραντάρ και στους μηχανισμούς ανίχνευσης, ζημία στον τουρισμό και άρα στην οικονομία, τεράστιο κόστος για τον πλανήτη, και όλα αυτά για ποιον λόγο;

Το Αιγαίο μας είναι ένας υπέροχος παρθένος προορισμός δημιουργημένος με άπειρο κάλλος και άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ιστορία μας. Ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν να εισβάλλουν βάναυσα και ανυπολόγιστα στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου, αν όχι ανθέλληνες και εκτός φυσιολογίας άνθρωποι; Η υγεία των θαλασσών μας κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα από καθαρά άκυρες και επιτήδειες επιλογές κυβερνήσεων, οι οποίες  εκτελούν με βούληση τους ή και καταναγκαστικά τα σχέδια ξένων συμφερόντων.

Μόνο οι άνθρωποι, όταν αντιληφθούμε το άδικο που συνεχώς παράγουν εναντίον μας, θα επαναφέρουμε το δίκαιο. Η υγεία μας είναι η υγεία του περιβάλλοντος μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *