Πάτρα: Η εξάρτηση στον ηλεκτρονικό τζόγο έχει χτυπήσει κόκκινο

Ένα ακόμη δυσμενές επακόλουθο της πανδημίας, είναι και ο πολλαπλασιασμός του ποσοστού των εξαρτημένων ανθρώπων στον ηλεκτρονικό τζόγο.

Άνθρωποι που βρίσκουν «καταφύγιο» από τα προβλήματα τους, «παίζοντας» μέσω διαδικτύου στις πάμπολλες στοιχηματικές σελίδες που υπάρχουν. Ρισκάρουν καθημερινά τα κινητά και ακίνητα υπάρχοντα τους με ολέθριες συνέπειες. Και οικονομικές αλλά και ψυχικές. Θα λέγαμε, κοιμούνται και ξυπνούν με μόνο σκοπό να βρουν τα χρήματα να στοιχηματίσουν. Και μπορούν να το κάνουν χωρίς καν να βγουν από το σπίτι τους!

Συγκεκριμένα, για να βρεθεί μια λύση, για τους εξαρτημένους ανθρώπους στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, συστήθηκε πρόγραμμα για την απεξάρτηση  από τον εθισμό στον ηλεκτρονικό τζόγο στην μονάδα του ΚΕΘΕΑ-«ΟΞΥΓΟΝΟ» η οποία λειτουργεί στην πόλη της Πάτρας. Όπως ανάφερε στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» η υπεύθυνη της μονάδας Συμβουλευτικής και Ενημέρωσης του «ΟΞΥΓΟΝΟ», οι ηλικίες όσων καταφεύγουν εκεί για βοήθεια είναι μεταξύ 18-77 ετών. Είναι άνθρωποι που έχουν τις οικογένειες τους, την εργασία τους και δύσκολα ξεχωρίζει κάποιος σε τι αδιέξοδο έχουν βρεθεί.

Ποιές συνθήκες άραγε οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να «κυνηγούν» μετά μανίας την «τύχη» και ποιοι είναι αυτοί που παρέχουν και υποστηρίζουν τέτοιου τύπου «τυχερά» παιχνίδια;

Η απάντηση είναι ορατή παντού γύρω μας και έχει να κάνει με το ίδιο το «κράτος». Είδαμε τις αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο πρώην Ελληνικό αεροδρόμιο να μετατρέπονται σε ένα τεράστιο καζίνο, που θα οδηγεί ακόμη πιο μέσα στον βάλτο εξαρτημένους από τον τζόγο συνανθρώπους μας. Ακόμη ένα παράδειγμα που αποδεικνύει τον ύπουλο ρόλο του «κράτους» είναι ότι συντηρεί και προωθεί τις στοιχηματικές σελίδες, μέσα από συνεχείς διαφημίσεις. Ως δείγμα, είδαμε στον Μαραθώνιο της Αθήνας να φιγουράρει χορηγός ο ΟΠΑΠ και το stoiximan! Και πώς να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι επιτρέπει τόσα μαγαζιά στοιχημάτων παντού σε κάθε γειτονιά, ώστε να υπάρχουν σε κάθε μας βλέμμα. Τώρα και στο διαδίκτυο, ρημάζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Όλοι βλέπουμε από μικρή ηλικία, τα υποκινούμενα μηνύματα των διαφημίσεων. Μηνύματα που εσκεμμένα οδηγούν κάποιους από εμάς να παράγουν πάθη και επιθυμίες που υποβαθμίζουν και ζημιώνουν τον βίο. Οι άνθρωποι κατευθύνονται σε λανθασμένους δρόμους, όπως το τζογάρισμα, αρρωσταίνοντας όλο και περισσότερο. Μαθαίνουν να ποντάρουν στην «τύχη», να γίνονται δούλοι παθιασμένων καταστάσεων, να πιστεύουν σε φρούδες ελπίδες. Έτσι, χωρίς να αντιλαμβάνονται τι άδικο προκαλούν στον ίδιο τον εαυτό τους, «στοιχηματίζουν» με βεβαιότητα μόνο στην καταστροφή τους. Το «κράτος» όχι μόνο δεν φροντίζει οι άνθρωποι να ζουν αξιοπρεπώς οικονομικά, αλλά τους βάζει μέσα σε ένα ψεύτικο περιβάλλον να τρέχουν πίσω από την «τύχη», που είναι αβέβαιη και άγνωστη, άρα ουσιαστικά ανύπαρκτη! Όταν κάποιος είναι προσηλωμένος σε κάτι που είναι ανύπαρκτο, αυτό όχι μόνο λειτουργεί επιζήμια, αλλά τον κάνει εύκολα ελεγχόμενο ως οντότητα.

Μέσα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, ακόμη και να απεξαρτηθούν οι άνθρωποι από τον τζόγο, θα είναι μόνο παροδικό, διότι δεν συνοδεύεται από ενδυνάμωση πραγματικής κατανόησης της ζωής και δεν παρέχονται βάσεις ουσιαστικής παιδείας. Στοιχεία που καθιστούν τον άνθρωπο ελεύθερο και δυνατό να παραμερίζει σκοπέλους, όπως και ο ηλεκτρονικός τζόγος.

Η πραγματική Πολιτεία που σέβεται και φροντίζει για την ασφάλεια των Πολιτών, προσφέρει σε αυτούς ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις που ανελίσσουν τον κάθε άνθρωπο. Δραστηριότητες που δίνουν εκτόνωση στην ενέργεια που τον διακατέχει και διεγείρουν την σκέψη του δημιουργικά. Η Πολιτεία πρέπει να παρέχει στον πολίτη ευκαιρίες μάθησης και ενεργοποίησης των ιδιαίτερων ταλέντων που έχει. Δραστηριότητες όπως αθλητισμός, κυρίως στην φύση, ομαδικά ή ατομικά, διάβασμα της αληθινής Ιστορίας μας, καλλιέργεια της μαθηματικής μας σκέψης, ευφάνταστα παιχνίδια για όλους, μικρούς – μεγάλους.

Ο κάθε ένας με συνεχή προσπάθεια και παιδεία φθάνει να γίνει κύριος του εαυτού του, δεν υποβάλλεται από εξαρτήσεις, ενώ προβάλλει την λογική σε όλες τις πράξεις του. Με μία Πολιτεία που τον σέβεται, ο Πολίτης σέβεται και τιμά τόσο τον εαυτόν του όσο και την Πολιτεία που είναι μέρος της.

Οτιδήποτε μπορεί να επιφέρει αρρώστια και ασθένεια έστω και σε ένα κύτταρο της Πολιτείας, έστω και σε έναν Πολίτη, είναι απαγορευτικό να συμβεί. Η αληθινή Πολιτεία του δικαίου διαφυλάσσει τα πάντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *