Τι γίνεται με το Σύστημα Ελέγχου Φάσεων Ποδοσφαίρου;

του Αλέξανδρου Μυλωνά

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph, το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) ξεκίνησε μια σειρά διαβουλεύσεων σχετικά με τις αλλαγές που απαιτούνται για μια πρώτη σοβαρή αναθεώρηση του VAR, μετά την εισαγωγή του στο ποδόσφαιρο. 

Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να δοκιμαστούν στην πράξη, και πιθανόν να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα πρωταθλήματα την επόμενη σεζόν, ιδίως στην Premier League.

Το Video Assistant Referee, γνωστό με τη συντομογραφία VAR, που είναι το ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου Φάσεων ποδοσφαίρου, χρειάζεται για να λύνει τα προβλήματα που συνδέονται με τα λάθη της διαιτησίας. 

Πολλές διαιτητικές αποφάσεις εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιπτώσεις χεριού και πέναλτι κι αυτό οφείλεται κυρίως στην προσωπική εκτίμηση των εμπλεκόμενων στο χειρισμό του VAR, αλλά και του διαιτητή, οι οποίοι εκφράζουν και μεταφράζουν την κάθε παράβαση σύμφωνα με την άποψή τους.

Παρατηρούμε συνεχώς λάθη που γίνονται εξαιτίας της μη χρησιμοποίησης του τεχνικού ελέγχου VAR, επειδή στην ουσία αυτοί που ελέγχουν και χειρίζονται το VAR, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητών, δεν κάνουν ορθή χρήση ή και το απαξιώνουν, εμπιστευόμενοι την δική τους άποψη, ενώ μπορούν κάλλιστα να αποφασίσουν και μετά να ελέγξουν την απόφαση τους αυτή στο VAR, και αν διαπιστώσουν ότι η απόφαση είναι λανθασμένη, μπορούν να την ανακαλέσουν χωρίς καμία επίπτωση.

Επομένως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που διαπράττει το λάθος και όχι τα ηλεκτρονικά μέσα που χρησιμοποιούνται.

Φυσικά η βελτίωση αυτών των ηλεκτρονικών μέσων και του τρόπου λειτουργία τους, σίγουρα θα αναβαθμίσει τις διαιτητικές αποφάσεις, με στόχο να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις των αποφάσεων αυτών που συναντάμε συχνά σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Επίσης είναι σημαντικό να καθοριστούν σαφώς και οι ποινές που θα επιβάλλονται σε κάθε παράβαση, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εξω-αγωνιστικό επίπεδο, για να μην υπάρχει αμφισβήτηση ως προς την ποινή και να δημιουργείται σύγχυση και να τρέχουν οι ομάδες σε  αθλητικά και ανώτερα  δικαστήρια.

Πρέπει επιτέλους να καταργηθεί αυτή η πολυνομία, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και  σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *