Ελλάδα: Θλιβερή πρωτιά στην κατάχρηση αντιβιοτικών και θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Και το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Kapa Research και των συγκριτικών αποτελεσμάτων καταγραφής του ECDC (Ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης & ελέγχου νόσων), η χώρα μας φαίνεται «πρώτη» στην κατανάλωση αντιβιοτικών με διπλάσια έως και εξαπλάσια χρήση, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον εμφανίζεται πρώτη και στην «αντοχή» των μικροβίων αλλά και στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Σε μια νοσοκομειακή λοίμωξη μεταδίδονται στους ασθενείς μικρόβια, βακτήρια ή μύκητες, τα οποία παράγουν τοξίνες και μολύνουν τους ανθρώπους ενώ είναι ανθεκτικά και δύσκολα αντιμετωπίζονται από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Ως «αντιβιοτικά» θεωρούνται τα φάρμακα για την καταπολέμηση των μικροβιακών λοιμώξεων, όμως η υπερβάλλουσα χρήση τους καθίσταται όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά και με σοβαρές παρενέργειες για τον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την αντοχή των μικροβίων (18-24 Νοεμβρίου 2023), ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «τα αντιβιοτικά δεν είναι ακίνδυνα και για το λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται χωρίς ιατρική συνταγή». Και όχι μόνο δεν είναι ακίνδυνα αλλά, οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης είναι σοβαρές, σύμφωνα με την κα Κανελλακοπούλου Κυριακή, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος.

Εξανθήματα, βρογχικό άσθμα, τοξικότητα σε νεφρά και ήπαρ, διαρροϊκά σύνδρομα, ακόμη και αλλεργικό σοκ είναι μερικές από τις σοβαρές επιπτώσεις από την κατάχρηση αυτών των φαρμάκων. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η κα Κανελλακοπούλου, οι περισσότερες λοιμώξεις δεν χρειάζονται αντιβιοτική αγωγή καθώς θεραπεύονται σε λίγες ημέρες από μόνες τους.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Ποιός ο λόγος, λοιπόν, να κατασκευάζονται, να πωλούνται και να γίνεται χρήση και κατάχρηση τόσων πολλών αντιβιοτικών που βρίθουν παρενεργειών;

Και ενώ για 13η συνεχή χρονιά είμαστε στην «πρώτη θέση» της Ευρώπης στην κατανάλωση αυτών των φαρμάκων, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία. Εκεί μεταδίδονται λοιμώξεις, με τα φάρμακα τελευταίας γενεάς (όπως οι καρβαπενέμες) να μην είναι πλέον δραστικά εξαιτίας της γιγάντωσης των πολυανθεκτικών μικροβίων, σύμφωνα με την έρευνα του ECDC.

Η μακρά αυτή πορεία ετών, κατά την οποία, ταλαιπωρούνται ή και χάνονται ανθρώπινες ζωές από ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις, είναι συνεχές άδικο και έγκλημα που παράγει το σύστημα υγείας, τα συναφή υπουργεία και όλη η κυβέρνηση. Όλοι είναι συνυπεύθυνοι για την έλλειψη ασφάλειας. Γιατί τόσα χρόνια συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Σε περίπτωση ανάγκης για μετάβαση σε νοσοκομείο, οι πολίτες βρίσκονται εκτεθειμένοι κατά την νοσηλεία τους να κολλήσουν οποιουδήποτε τύπου λοίμωξη, με αβέβαιη τροπή στην υγεία τους.

Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν, με περιορισμένο αριθμό ιατρών, σε αντιδιαστολή με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών, καθώς γίνονται συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Λαμβάνει χώρα μια γενικευμένη υποβάθμιση της υγείας, κάθε μέρα και περισσότερο, τόσο στο περιβάλλον παραμονής (χώροι, δωμάτια) όσο και στην πραγματική φροντίδα των ασθενών.

Η ΥΓΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Στην αληθινή Πολιτεία των ανθρώπων, ο Πολίτης διασφαλίζεται από την ίδια του την πολιτεία με δωρεάν υγεία σε άρτιες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Εγκαταστάσεις που προάγουν την αισθητική του κατά την διάρκεια της παραμονής του, με επαρκές εξειδικευμένο ιατρικό-νοσηλευτικό-υποστηρικτικό προσωπικό. Σε αντίστοιχη ακολουθία, τα φάρμακα πληρούν όλα τα ασφαλή κριτήρια, καθώς προέρχονται από φυσικές ύλες κατά κύριο λόγο ή από μίξη φυσικής και τεχνικής φαρμακολογίας με τις λιγότερες αντενδείξεις.

Δημιουργείται έτσι, ένα άρτια δομημένο ιατρικό σύστημα με αποκλειστικό σκοπό να προσφέρει ολιστική κάλυψη στις ανάγκες υγείας των πολιτών.

Η υγεία ενέχει πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας η οποία σέβεται αποδεδειγμένα τους Πολίτες της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *