της Πελαγίας Στασινού
Οι κυβερνήσεις στον πλανήτη μας, με αφορμή την τελευταία «πανδημία» (γνωστή ως covid 19), επέβαλαν εγκλεισμούς (λοκντάουν), διάφορες καταστάσεις περιορισμών, όπως ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας και της επαφής με τους συνανθρώπους μας, τη χρήση μάσκας και γενικότερα καλλιέργησαν ένα κλίμα τρομοκρατίας και φόβου με συνέπειες και διαρκή αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων και δη στην εγκεφαλική τους λειτουργία.
Η έρευνα
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδες του Πανεπιστημίου του Έξετερ και του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου, όπως επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, καθηγήτρια Έρευνας για την άνοια, Αν Κορμπέτ, τα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι τα λοκντάουν και οι άλλοι περιορισμοί που βιώσαμε κατά την διάρκεια της πανδημίας, είχαν πραγματικά διαρκή αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, ακόμα και μετά το τέλος των λουκέτων». Αυτό εγείρει το ερώτημα, συνεχίζει η ίδια, «αν οι άνθρωποι διατρέχουν πιθανό υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια».
Να σημειώσουμε εδώ, πως γνωστική έκπτωση είναι η υποβάθμιση των γνωστικών λειτουργιών (προφορικός και γραπτός λόγος, μνήμη, συγκέντρωση, αναγνώριση κ.α.), που φέρει σε πέρας ο άνθρωπος μέσω του εγκέφαλου του.
Στην έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3000 συμμετέχοντες 50 – 90 ετών, με την χρησιμοποίηση τεστ, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων, σοβαρή επιτάχυνση της γνωστικής έκπτωσης κατά την διάρκεια της πανδημίας. Τα προβλήματα στην υγεία του εγκεφάλου επιδεινώθηκαν από την αύξηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης, της μείωσης της άσκησης και της μεγαλύτερης κατανάλωσης αλκοόλ. Παλαιότερες έρευνες έχουν αποφανθεί πως το διάβασμα, η σωματική άσκηση, η κοινωνικότητα και σύνδεση των ανθρώπων, είναι προϋποθέσεις διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου και πρόληψη για την μη εμφάνιση άνοιας.
Ήταν ήδη γνωστό
Τώρα θα σταθούμε σε ένα καίριο σημείο. Γνωρίζουμε μέσα από έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν σε φυλακισμένους, πως ο εγκλεισμός των ανθρώπων σε φυλακές βλάπτει την υγεία, προκαλεί κατάθλιψη, μοναξιά, καθώς και συμπτώματα γνωστικών δυσλειτουργιών (γνωστική έκπτωση) που αναπόφευκτα πολλές φορές οδηγούν στην άνοια.
Εφόσον, λοιπόν, οι φυλακές είναι επιζήμιες και η στέρηση ελευθερίας απαγορευτική, γιατί οι κυβερνήσεις με τα «στελέχη» τους , τόσο πολιτικούς όσο και επιστήμονες, εφάρμοσαν συνθήκες απομόνωσης, εγκλεισμού και ανελευθερίας κατά την διάρκεια του «covid-19», αφού ήδη γνώριζαν τι συνέπειες και επιπτώσεις θα υπάρξουν;
Είναι ολοφάνερο πως στοχευμένα επέβαλαν μέτρα εγκλεισμού των ανθρώπων, γνωρίζοντας τις συνέπειες, προκειμένου να χτίσουν ένα περιβάλλον σύγχυσης, μια αποχαυνωμένη κοινωνία, ανθρώπους δυσλειτουργικούς και εύκολα, κατά συνέπεια, χειραγωγήσιμους.